ahilik, yılın ahisi
2018 yılı yılın ahisi Bozkır tahini seçilmiştir.
tahin

Bozkır tahini 2018 yılında yılın ahisi seçilmiştir.

basında tahin

RAMAZAN SOFRALARINA ÇİFTE KAVRULMUS TURGUTLAR BOZKIR TAHİNİ…
13 Ekim 2004 — KONYA’NIN BOZKIR İLÇESİ’NDE, YILLARDIR KAVRULARAK ÜRETILEN meşhur çavuşoğlu tahin, ÖZEL SİPARİŞLERLE TÜRKIYE’NIN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR.DEDEDEN TORUNA BABADAN OĞULA turgutlar tahin .. (asım çavuşoğlu tahin)

Konya’nın Bozkır İlçesi’nde yüzyıllardır üretilen tahinin özel siparişler yoluyla Türkiye’nin dört bir yanına dağıtımı yapılıyor. Ramazan için üretimlerini hızlandıran Bozkırlı üreticiler, yöreye özgü tahine ”Coğrafi İşaret” alınması konusunda da başvurdu.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, bu aya özgü lezzetler marketlerde ve pazarlarda yerlerini almaya başladı. Ramazan lezzetleriyle özdeşleşen tahin ise yıllardır sofralardaki yerini korurken, üreticiler de Ramazan’ın yaklaşmasıyla faaliyetlerine hız verdi.
Tahin üretiminin yapıldığı önemli merkezlerden biri olan Konya’nın Bozkır İlçesi’nde, üretimi sadece o yöreye özgü olarak yapılan siyah tahin çok özel tadı nedeniyle özellikle Ramazan ayında talep görüyor.
Bozkır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Niyazi Yavuzer, Bozkır yöresine özge tahinin, yıllardır yöre halkı tarafından üretildiğini söyledi.
1800’lü yılların ortalarında ilçede yetiştirilen üzümlerin, tüccar tarafından develerle Antalya’ya götürüldüğünü ve orada yetişen susamla takas edildiğini anlatan Yavuzer, ”Bu susamlar daha sonra Çarşamba Çayı’nda ıslatılıp el değirmenleri ile çekiliyormuş. Zamanla bu teknik yerini daha modern üretim teknolojilerine bırakmış” dedi.
İlçede tahin konusunda faaliyet gösteren büyük fabrikalar olmamasına rağmen, Bozkır tahininin lezzetiyle birçok şehirde tanındığını ifade eden Yavuzer, tadanların bu lezzetten vazgeçemediklerini anlattı.

-YILLARDIR DOĞAL ÜRETİM-

Bozkır tahinin tamamen doğal olarak hazırlandığını belirten Yavuzer, şunları söyledi:
”Tahin yapımında kullandığımız susamı Antalya, Fethiye, Urfa, Mersin, İzmir, Manavgat yöresinden alıyoruz. Susamlar bir süre suda bekletiliyor. Daha sonra kazanlarda çifte kavruluyor. Bozkır tahinini, diğerlerinden ayıran da bu kavurma işlemidir. Bu işlemin ardından un değirmenine benzer bir değirmende susamlar öğütülüyor. Ürettiğimiz tahinlerin içinde tuzun dışında hiçbir madde bulunmuyor.”
Dere Kasabası’nda yılda yaklaşık 650 tona yakın tahin üretildiğini ifade eden Yavuzer, Ramazan ayının yaklaşmasıyla üretime hız verildiğini söyledi.
Yavuzer, Bozkır tahininin bir (coğrafi işaret) sayılması konusunda Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını da sözlerine ekledi.

 asım çavuşoğlu tahin    TURGUTLAR TAHiN SANAYii

“Artık Bozkır tahini lüx restorantlarda, piyazlarda, kahvaltılarda ve yemeklerden sonra mükemmel bir lezzet olarak sunulmaktadır.”

Hakiki Bozkır Tahini. MEŞHUR BOZKIR TAHİNİ  meşhur asım çavuşoğlu tahin

————————————————————————————————————————————

 

merhabahaber gazetesi      05 Aralık 2009 Cumartesi 17:14

Bozkır’ın olmazsa olmazı tahin  pekmez  yada tahin köpük helva

 

AYRILMAZ İKİLİ tahin – pekmez yada tahin – köpük helva

Bozkır yöresine has olan tahin ve pekmez asırlardır sofralardan eksik olmadı….Bozkır denilince elma bir tarafa sofraların vazgeçilmezi olan iki gıda ürünü vardır biri Tahin diğeri Pekmez. Biri üzümden, biri susamdan elde edilir. Biri çok tatlıdır, diğeri hafif acı. İkisi de zor meşakkatli yollardan gelir sofralarımıza. Bozkır’da kış hazırlıkları başladı. Turşular, salçalar, reçeller, tarhanalar, sebze ve meyve kuruları, bakliyatlar kilerdeki veya raflardaki yerlerini aldı. Ama iki ayrı besin kaynağı var ki onların hazırlanması ve özel olarak saklanması ayrı bir önem arz eder Bozkır halkı için. Biri tahin diğeri Pekmez

DEĞİRMENLERİNDEN SOFRAYA…Yıllardır alışılmış olmaktan mı yoksa ayrı bir tadı ve özelliği olmasından mı Bozkırlının sofrasından özellikle kış aylarında hiç eksik olmaz bu muhteşem ikili. Bölgeye yakın olması ve kaliteli olmasından dolayı tahin yapımında Manavgat ve civarında üretilen susamlar kullanılmaktadır. Susamlar önce yabancı maddelerden temizlenmek için elekten geçirilir. Elekten geçirilen susamlar kabuklarından arındırıldıktan sonra fırına verilerek kavrulur. Bu kavurma işlemi ortalama 4–5 saat sürer. Kavrulan susamlar ikinci kez elekten geçirildikten sonra öğütülmek için değirmen sepetine dökülür. Bozkır, Dere  Beldesi’ndeki  Değirmenleri nin  doğal ve sağlıklı çarklarından çıktıktan sonra mis gibi bir koku salar etrafa……

TAHİNİN SEVGİLİSİ PEKMEZDİR….Beyaz tahine oranla susam daha çok kavrulduğu için dolayısıyla susamın yağı iyice pişmektedir. Bu özelliğinden dolayı da Bozkır tahini mideye dokunmadan kolayca sindirilir. Bozkır tahini dört mevsim kahvaltı sofralarına girer özellikle Ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha çok tercih edilir. Bozkır tahininden yapılan helvalara doyum olmaz. Bozkır tahininin sevgilisi ise Bozkır Pekmezidir. İkisi karıştırılıp yenildiği zaman daha bir lezzetli olmaktadır……

YAKUP ÇETİN – Konya’nın Bozkır ilçesinde yarım asırdır taş değirmende çektiği susamı odun ateşinde kavurarak, geleneksel “Bozkır tahini” lezzetini tüketiciyle buluşturan 62 yaşındaki Osman Kalay, babasının kurduğu iş yerini kardeşleri ve oğlu ile ayakta tutuyor.

Türkiye’de “yılın ahisi” seçilen ve hafta sonu Kırşehir’de yapılacak 31. ahilik haftası kutlamalarında ödülünü almaya hazırlanan Osman usta, değirmenine gelenleri alışveriş yapmasa da ikramda bulunmadan göndermiyor.

– “Susamı merkepler ve develerle getirirdik”

Kalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede babasının 1960 yılında Bozkır tahini üretimi için ilk değirmeni kurduğunu söyledi.

Çocukluğundan beri babasının yanında çalıştığını, yarım asırdır kardeşleri ile birlikte tahincilik yaptığını belirten Kalay, şunları ifade etti:

“Tahincilik bizde babadan gelen aile mesleğidir. Vaktiyle tahin üretimi için Antalya’dan aldığımız susamı merkepler ve develerle getirirdik. Susamları değirmende çektikten sonra elde ettiğimiz tahini, Antalya’ya ve Akseki’ye satmaya götürürdük. Şimdi ise Bozkır merkezinde açtığımız yeni iş yerinde tahinlerimizi satmaya devam ediyoruz.”

Kalay, kendi markalarıyla ürettikleri tahini Türkiye’nin hemen her yerine gönderdiklerini, piyasada aranan bir marka olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin hemen her yerinden talep geliyor. Tahinlerimizi yerli susam kullanarak, ardıç odununda kavurup doğal yöntemlerle imal ediyoruz. Ardıç odunuyla üretmemizin sebebi, odun ateşinde pişen susamın kokusu ve aromasının daha farklı olmasıdır. Müşterilerimiz ve ziyaretçilerimiz ürünlerimizin üretimini Bozkır’daki imalathanemizde yerinde görebilir. Tahin başta olmak üzere pekmez, bal ve tahinli lokumlarımızı tadabilirler. Gelen misafirlerimiz müşterimiz olsun veya olmasın, ürün almasına gerek kalmadan ikramlarımızdan tatmadan buradan ayrılmaz.”

– “Büyük heyecanla bekliyorum”

“Yılın ahisi” seçildiğini öğrendiğinde çok mutlu olduğunu vurgulayan Kalay, duygularını şöyle anlattı:

“Bizi yılın ahisi olmaya layık gören kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim. Yılın ahisi seçilmemizin sebeplerinden birisi de gönülden yapmış olduğumuz ikramlarımızdır. Bu ödülü almamda en büyük pay tabii ki firmamızın bugünlere gelmesi için bir ve beraber olduğumuz aile bireylerimizdir. Onlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yılın ahisi olarak ödülümüzü almayı büyük heyecanla bekliyorum. En büyük hayalim Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan ile de tanışabilmek.”

Osman ustanın kendi deyimiyle “misafir”lerinden Hüseyin Anlıokur da bir aydır işi nedeniyle Bozkır’da olduğunu ve kısa sürede tanıştığı Kalay’ın çalışma azmi ile işine saygısından çok etkilendiğini aktardı.

– “Ahilik kültürüne birebir uyan misafirperverlik örneği”

Tahini aha önce fabrikasyon bir ürün olarak bildiğine işaret eden Anlıokur, şöyle konuştu:

“Gördüm ki tamamen doğal yöntemlerle, taş değirmenlerde üretim gerçekleştiriliyor. El emeğiyle yapıldığını görünce tadı bizim için daha değerli oldu. Osman amcamızın ikramı sadece tanıdıklarına değil herkese. Burada benim bir misafir gözüyle gördüğüm tamamen dostluk ortamıdır. Osman amcamızın yılın ahisi seçilmesi bizi çok sevindirdi. Burada gördüklerim ahilik kültürüne birebir uyan misafirperverlik örneğidir. Bozkır’a yolu düşen herkes taş değirmeni, odun ateşinde kavrulan susamın nasıl el emeğiyle işlendiğini muhakkak görsün.”

– “Belirlerken üretici olmasına baktık”

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise yılın ahisinin Konya’dan seçilmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yılın ahisi Bozkır ilçesinden tahin üreticisi osman kalay oldu. İnşallah Kırşehir’de cumartesi günü yapılacak törende ödülünü alacak. Konya’da yılın ahisini belirlerken üretici olmasına baktık. Geçmişten günümüze kaç usta yetiştirdiğine baktık. Bir yöresel ürünü dünya pazarına pazarlayabilen ahi düşüncesiyle yola çıkarak seçtik. Bakanlıkta kurulan komisyon da yılın ahisi olarak değerlendirdi. Bu durumdan büyük memnuniyet duyuyoruz.”

KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ….Bozkır’ın geleneksel gıda maddelerinden biri de pekmezdir. Pekmezin önemli bir miktarı üzümden yapılır. Dut, keçiboynuzu, karpuz, andız ve erikten elde edilen pekmez çeşitleri de vardır. Pekmez günümüzde genellikle tahinle karıştırılarak tüketilir. Bu nedenle de Bozkırdaki pazarlarda ve dükkânlarda tahin ve pekmez ikiz paketler şeklinde satılır. Tahin deyince akla pekmez, pekmez deyince tahin gelir aslında. Kahvaltılarda ekmeklerin üzeri iki renkli hafif acı ve çok tatlının bu birleşimiyle süslenir…..

BULUŞMALARI DA ÇOK İLGİNÇTİR…Tahin ile Pekmez’in neredeyse asırlar öncesine dayanan birlikteliği de çok ilginçtir. Yıllar önce Bozkırlılar Manavgat’a üzüm götürürler, dönüşte develer boş kalmasın diye yerine susam yüklerlermiş. Üzüm ile susam arasındaki sevgi böylesine bir değiş tokuş sırasında başlamıştır. Ne rastlantıdır ki, bu iki ürün işlendikten sonra tahin pekmez olarak sofralarda tekrar buluşurlar. Tahinle pekmeze olan sevgi işte böyle güçlüdür ve hala sürmektedir.      ALİ SAİT ÖGE

Bozkır tahini ve köpük helva, karışımı vazgeçilmez lezzet ikizidir.Bozkır tahini ve köpük helvasını tabakta karıştırıp tüketiniz.Köpüklü helva, Bozkır çifte kavrulmuş tahini ile birlikte harika bir tat oluyor…Kar gibi köpük helva yı Bozkır tahini ile tabakta karıştırıp yerseniz lezzetine doyum olmaz.Kışın vücuda enerji verir….. köpüklü helva ahırlı helvası kar helva kar helvası gibi isimlerle anılır…Bozkır tahini ve köpük helva kahvaltılarda çay ile harika olur.

Köpük helva, köpüklü helva, köpük helvası, ahırlı köpüğü, ahırlı köpük helvası gibi isilerle anılan, şeker, glikoz, çöğen suyu, ve su ilave edilerek yapılan yöresel bir tatlıdır.Bozkır tahini ile tabakta karışımı çok mükemmel bir lezzettir.

turgutlar tahin

asım çavuşoğlu tahin

Comments are closed.